Спа процедури – видове и ползи

Стресът и бързият начин на живот станаха част от ежедневието ни в днешно време, поради което потребността от релакс става все по-актуална. Един от най-популярните начини за постигане е чрез посещение на СПА център. 

Но какви видове процедури се предлагат и какви ползи носят за нашето тяло, ще разберете по-надолу в статията.

Какви видове СПА процедури съществуват?

Предоставят се многобройни и разнообразни СПА процедури, като всеки вид има своя уникална цел и предимство. Ето какви съществуват:

 • масажи – едни от най-търсените. Масажите са древна техника, използвана за лечение, релаксация и поддържане на доброто здраве. Те могат да бъдат:
  • релаксиращи – използват се специални техники, които целят да освободят напрежението в мускулите и да насърчат по-доброто кръвообращение;
  • тонизиращи – активират и стимулират мускулите, като допринасят за по-добра форма и тонус;
  • терапевтични – целенасочено облекчават болки, мускулни спазми или други медицински проблеми.
 • ароматерапия – за прилагането ѝ се използват етерични масла, които подобряват физическото и емоционалното състояние, всяко от които има свой специфичен аромат и лечебни свойства. Използват се чрез вдишване, масаж или се добавят към вана;
 • балнеотерапия – извършва се посредством вода, обогатена с минерали. Включват потапяне в минерални извори, морски соли или терапевтични вани;
 • терапии с глина – използването на натурални продукти помага за детоксикацията и подхранването на кожата.
 • лечебни – включват различни методи, целящи лечение на конкретни заболявания или дискомфорт. Може да са комбинации от масажи, ароматерапии, горещи извори и други;
 • антистресови – това са специални терапии за релаксация и намаляване на нивата на стрес, като при тях също се прави комбинация между различни антистрес процедури.

Те не само помагат да се освободите от натрупаното напрежение, но чрез тях инвестирате в своето здраве и благополучие, споделят специалистите от Marinela Health Club. 

Какви ползи носят СПА процедурите за нашето тяло?

Ползите от СПА процедурите са многобройни, но ето кои са най-значимите от тях за нашето тяло:

 • Подобряване на кръвообращението

Едно от основните им предимства е стимулирането на кръвообращението. С неговото подобрение по-ефективно се доставят кислород и хранителни вещества до клетките на тялото. Това може да помогне за бързо възстановяване след психическа или физическа умора, да ускори процесите на регенерация и да повлияе благоприятно върху общото здравословно състояние.

 • Детоксикация

Някои от тях, като балнеотерапията и терапиите с глина, помагат на организма да се освободи от токсините, натрупани поради замърсяване, стрес или неправилно хранене.

 • Подобряване на кожата

Кожата е най-големият орган на човешкото тяло, поради което заслужава специална грижа. Пилингите, маските и ароматерапията предлагат необходимата хидратация, подхранване и ревитализация. Също така, редовните сеанси може да намалят следите от стареене и да оставят кожата гладка и сияйна.

 • Релаксация и намаляване на стреса

Това вероятно е най-голямата полза, тъй като в днешно време стресът е неизбежен елемент от ежедневието на много хора. СПА процедурите предлагат заслужена почивка от тази динамика. Чрез масажи, медитация и други релаксиращи методи, те помагат на ума и тялото да се възстановят.

 • Подобряване на общото здравословно състояние

Редовните посещения в такива центрове имат дългосрочни ползи за здравето. Те ще допринесат за подобряване на имунната система, съня, като дори може да намалят определени болки и да повишат нивото на енергия.

Погрижете се за себе си, като си направите подарък в някой луксозен хотел, СПА комплекс или малък център, избирайки подходящата процедура, която отговаря на вашите нужди и желания.