#Традиции(и)Обичаи - Йордановден (Богоявление)

На 6 януари православната църква празнува Богоявление (Йордановден). В този ден се отбелязва кръщението на Исус Христос от Св. Йоан Кръстител в свещените води на река Йордан. По време на служението се “отворили” небесата и духът божий слязъл при Христос във вид на гълъб. Разнесъл се глас, който гласял “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”.

Дните от Коледа до Богоявление се наричат “мръсни дни”, “поганци” или “караконждуви дни”. Според народните вярвания в този период по земята се разхождали караконджули и демони. С кръщението във водата на Исус Христос се смята, че светът се пречистил и станал спокоен и безопасен за хората, затова и Йордановден се счита за последен ден от т.нар. “мръсни дни”.

В навечерието на празника е последната трета кадена вечеря. На трапезата присъстват само постни ястия – прясна пита, колачета, пълнени чушки, сарми с кисело зеле, фасул, орехи, сурово жито и вино. Задължително се поставя и недогорялата свещ от предходните две кадени вечери.

В различните краища на страната празникът е наричан още – Кръстовден, Водици, Водокръщи и др. Поверие гласи, че в нощта срещу Йордановден небето се “отваря” и животните проговарят. Ако някой праведен види небето, всяко негово желание ще бъде изпълнено. В полунощ срещу Богоявление водата започва да „чува“ и да сбъдва.Нашите предци са вярвали, че на границата между земния и отвъдния свят тече Реката на живота. Затова и повечето от обредите са свързани с действия и наричания, отправени към, от и за Водата: Мълчана вода, Жива вода, Кадена вода, Наречена вода, Умна вода, Мъчна вода, Любена вода, Вречена вода, Здрава вода.

На Йордановден църквата извършва празнична църковна служба, след която свещеникът ритуално хвърля кръста във водата. Нечетен брой млади момчета се хвърлят в ледените води за изваждането му. Смята се, че който първи го хване ще бъде здрав и щастлив през годината, а ако болните се измият с водата, където е хвърлен кръстът ще оздравеят. След този ритуал се свещеникът чете литургия, наричана Велик водосвет. Светената вода в храмовете се сменя и всеки може да занесе от нея в домовете си, където да наръси, за да пречисти от болести. Светената вода от предходната година се използва за направата на три ритуални хляба – единия за дома, втория за гостите и третия се оставят пред входната врата с вино, като се нарича за минаващите.

На Йордановден (Богоявление) празнуват всички носещи имена съдържащи думата Бог или производни – Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Боян, Найден, Йордан, Йорданка, Данчо, Дана и др.

Желаем на всички един прекрасен празник със семейството и много здраве, щастие и успехи на всички именници!


Туристически обекти

Вижте още