#Традиции(И)Обичаи - Българската шевица

#Традиции(и)Обичаи е нова рубрика, в която всяка седмица ще ви разказваме за традициите, обичаите и символите от българския фолклор.
Идеята се роди след срещата ни с една забележителна дама Калия Йорданова – художник, посветил се на това да разкрива мистиката на декоративните мотиви, вплетени в българската шевица, дърворезба и каменна пластика.

Живописните платна на Калия са истински шедьовър, разказващ за мълчанието на безвремието и осъществяват диалог с върховното тайнство на образното ни наследство.

Калия Йорданова

Днес ще ви разкажем за българската шевица. Тя е била неизменна част, както от националната носия, така и от бита на българина. Българската шевицата – пъстроцветна и завладяващо красива е национална ценност, която пази паметта на нашия народ и разказва неговата история чрез символи и цвят.

Шевиците са носели информация за социалното и семейно положение на човек, за това от кой край на България идва. Нашите предци са разчитали по дрехите кога момичето се замомява, кога момата или ергенът са готови за женене, кой от какво семейство е – бедно или богато, кой от кое село идва, колко имоти притежава, какъв е занаята му и дори каква е неговата възраст и религиозна принадлежност. Ето и откъде идва българската поговорка “По дрехите посрещат, по ума изпращат” – народната носия по онова време не е била само дреха, тя е разкривала много за своя притежател.

На територията на България се наблюдават уникални за различните региони шевици, но при всички има една универсалност от символи за просперитет, плодородие и здраве. Считало се още от дълбока древност, че шевиците пазят от злини, затова жените са везали дрехите на семейството, за да вплетат магичните защитни знаци в облеклото. Най-пъстро и богато украсени дрехи били ризите, които се носели най-близо до тялото, за да спират влиянието на всички зли сили.

Българска шевица

Кодираните послания в българската шевица

Въпреки многообразието от геометрични фигури и цветове има, в резултат на труда на много изследовате са разкрити кодираните послания в българската шевици. Ние ще ви запознаем с някои от тези символи като маказ, голям маказ, канатица, дървото на живота и тяхното основно значение.

Маказ и голям маказ – това са знаци от народния фолклор, които символизират годежа и сватбата. Те олицетворяват сливането на мъжкото и женското начало, на земното с божественото. Символите са често срещани в мотивите на чипровските килими.

Канатица (Семейство) – древен символ за дълголетие. Символ на единство и хармония на света. Отново се свързва с сливането на мъжкото и женското начало, но се надгражда с поколението плод на това сливане. Канатицата се преобразява в голяма канатица с добавяне на два триъгълника и вече символизира рода. Голямата канатица (Род) се свързва с плодовитостта и е символ на поколението, което вече е дало свое поколение. Разрастването на рода води до появата на народ, който в българската шевица се изобразява с Великата канатица (Народ) като към основната фигура се добавят още два триъгълника.

Дървото на живота – среща се по полите на женските ризи и ръкави. Дървото е символ на вечно възраждащия се живот. То е илюстрира връзката между земята и долния свят, между живота и отвъдното и олицетворява цикличността на битието.

Шевици