#Традиции(и)Обичаи - Елбетицата

В рубриката #Традиции(и)Обичаи Ви разказваме за традициите, обичаите и символите от българския фолклор. До момента представихме магията вплетена в българската шевица и ритуалът на българското хоро.

Днес ще Ви разкажем за един много важен орнамент често срещан в килимарското изкуство, българските везби, при подготовката на обредни хлябове и др. Става въпрос за елбетицата, която според д-р Тачо Танев запазва признаците на древната далекоизточна астрономическа символика. Елбетицата може да бъде лесно разпозната благодарение на двата кръстосани кръста един върху друг. Свастиката представлява неразделна част от елбетицата и бидейки свързана почти винаги с петорния зележ, означава неспирното течение на великата река на времето в простора на Вселената. Елбетицата и двуглавецът символизират небето и земята – самите образи не са орнаменти със строго установено формално съдържание. Те търпят нови и нови преображения. (д-р Тачо Танев, автор на докторат “Елбетицата”, 1944 г.)

Елбетицата се появява още в Близкия Изток, Анатолия (Анадола) и Балканите и се наблюдава в изкуството на древен Китай, Египет, Индия, Япония и България. Българската носия е обсипана с нейните митични образи, като тя може да бъде забелязана в долната част на женските поли, ръкавите и яките на българските носии.

български орнаменти

Могат да бъдат разпознати два варианта на елбетицата. Първият е на равнораменен кръст с рогати или триъгълни завършеци, а вторият на двоен кръст, съставен от прав и наклонен кръст. Елбетицата е символ на хармонията и именно двата кръста изобразяват основните и допълнителните посоките на света, като се съединяват в общ център, който поддържа синхрона. Включена е ѝ цикличността на природата, като това се показва с връхчетата на всяка “кръстатка”.

Всичко това вдъхновява серията “Амулети” в изложбата-живопис на Калия Йорданова “Олтар”. В платната си авторката не повтаря схематично тези символи и не се ограничава до един образ. Търсейки естетическата красота на орнаментите от българските носии, чипровските и котленските килими и каменните релефи, тя представя свои авторски реплики и решения.

Елбетицата показва живота на нашата народопсихология и стремежа ни да пробудим българския дух!