#Традиции(и)Обичаи - Ивановден

Св. Йоан Кръстител

На 7 януари православните християни отбелязват почитта си към Св. Йоан Кръстител, наричан още “Предтеча”. На този ден вярващите отправят молитва към светеца, който представил на хората Христос и кръстил Спасителя в река Йордан. Според Евангелието се прочул като проповедник в Юдея и Галилея и предрекъл идването на Христос на земята. Увещавал хората да отворят душите и сърцата си за Бога, както и да се покаят за греховете си. Св. Йоан кръщавал покаялите се с вода в знак на пречистване.

Св. Йоан Кръстител се счита за покровител на кумството и побратимството. Затова и на този ден женените двойки гостуват на кумовете си – разменят си подаръци и се приготвя богата трапеза. Младото семейство трябва да занесе на кума вино, кравай и месо. Ивановден е продължението на Йордановден, затова и продължават обредите, свързани с лековитата сила на водата. Къпят се всички, които са сключили брак преди една година. Булките и младоженците трябва публично да бъдат изкъпани от кума или девера. Приема се като елемент на следсватбен обичаи, който затваря напълно кръга на сватбената обредност. Ергените къпят момите, като задължително се къпят и всички именници.
Мръсните дни” вече са преминали и всички отправят поглед към сбъдването на предвещанията за здраве, щастие и берекет. В Югозападна България празникът се нарича още Женски водици, тъй като се къпят младоженките и момиченцата до едногодишна възраст.

Младежите, които искат да се побратимят също си ходят на гости, като се започва от къщата на най-възрастният, където получават благословията на майка му. Получават китка от бръшлян и чемшир, завързани с червен конец и златна паричка.

Ивановден поставя край на периода, в който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои краища на страната коледарите окъпват тържествено царя на чешмата. Той им приготвя богата трапеза,на която присъстват и останалите маскирани като мечка, араби и невеста. За да се приключи подобаващо целия цикъл на Коледуването всички излизат на празнично хоро.

В различните краища Ивановден е съпроводен с надбягвания с коне, наричани още Ивановденски кушии. На други места ергените се обличат в старовремски женски дрехи, чернят лицата си със сажди, задяват момите и обикалят домовете.

Празнуват всички носещи имената: Иван, Ивана, Иванка, Ива, Иво, Ивайло, Ивайла, Йоан, Йоанна, Йовко, Йовка, Йонка, Йончо, Йонко, Йото, Ивон, Ивон, Ивета, Ивелина, Ивелин, Иванина, Ивалина, Ваня, Ваньо, Яна, Яне, Деян, Калоян, Жанета, Жана, Жан.

Желаем ви здраве, успехи и щастие!