Празникът на розата в Карлово

В рубриката #Традиции(и)Обичаи ще Ви разкажем за празникът на розата, който се провежда в град Карлово. В статията ще се запознаете с интересни ритуали съпътстващи празничните дни.
Празник на розата
Празникът на розата е един от най-забележителните празници в Община Карлово, посветен на красотата и цветята, пролетта и благоуханието на безценната карловска роза. Карлово отбелязва денят на Розата всяка година – последната събота на месец Mай. Традицията да се празнува води началото си от първите години на ХХ век и с малки прекъсвания продължава и до днес. В празничния ден градът се изпълва с красота и настроение, танци и песни, с неустоимия аромат на нейно величество Розата.

Празникът започва с ритуала “Розобер” в розовите градини край града – автентичен, идващ от миналото танц, с участието на самодейни фолклорни колективи от Община Карлово. Звучат весели мелодии на гайдарски оркестър. Девойки и младежи в народни носии демонстрират беритбата на розовия цвят. Гостите се посрещат с обредни хлябове и китка от рози и здравец. Кукерски танци внасят всеобщо оживление.

царица на розитеНа фона на бавна мелодия на кавал от розовото поле се появява Царицата на розите, която ще бъде коронясана от миналогодишната носителка на титлата. Новата царица приветства всички присъстващи и ги приканва да откъснат розов цвят от царството й. Гостите наблюдават завладяващия танц „Розобер“. Извива се кръшно българско хоро. От градините, празникът се пренася в центъра на града, където е обособена „Свободна сцена” – певчески състави и групи изпълняват своите песни, а туристите имат възможност да се разходят между тях, да послушат и да си направят снимки.  С пъстро шествие Царицата на розите навлиза в центъра на града. Фолклорни състави от общината и гостуващи групи завладяват с песните и танците си. Обособена е “Алея на розата” с шатри, където се представят местни занаяти и производства, свързани с розата.
Празникът продължава с демонстрация на розоварене в къща „Бухалов хан“, част от архитектурен туристически комплекс „Старинно Карлово“ и Исторически музей, Карлово – запознаване с процеса, през който преминава дъхавото цвете, за да се превърне в прочутото по цял свят розово масло. Използват се автентични съдове от ХVІІІ век. Гостите се черпят с гюлова ракия, ликьор и сладко от рози.

Ако сме успели да Ви заинтригуваме не пропускайте да посетите Община Карлово и да се впуснете в магията на българския фолклор с местните традиции и обичаи.