#Традиции(и)Обичаи в Карлово

Продължаваме нашата поредица #Традиции(и)Обичаи и днес ще Ви разкажем за някои от традициите и обичаите, които са се запазили и до днес в община Карлово.

Богоявление в град Калофер – 6 януари

Богоявление - Калофер

Всяка година в Калофер на Йордановден десетки мъже, облечени в традиционни дрехи се хвърлят в студените води на Тунджа, за да извадят кръста, както повелява традицията. Уловеният кръст се дава на най- младия участник (обикновено деца между 7 – 10 год.). Под съпровод на гайди и тъпани всички заиграват хоро в ледените води, пеейки традиционни песни. Това уникалното мъжко хоро, се случва единствено в Калофер.

Къпане на булки на Ивановден в кв. Сушица, град Карлово – 7 януари

Ивановден
Традицията за ритуалното къпане на младите булки и на Ивановците и Иванките в карловския квартал Сушица е от незапомнени времена. Край чешмата с изворна вода на площада в Сушица настава истински празник. Най-напред оркестър от самодейци води една по една от домовете им булките, венчани през предходната година. Понеже традицията повелява булките да не се засичат на чешмата, а ако това стане, да си разменят железни пари, без да си ги подават от ръка на ръка, младите жени хвърлят по една шепа монети на земята пред чешмата. После всяка се втурва да събира монетите, предназначени за нея. След това настава къпанакът на Ивановците и Иванките, към тях се присъединяват и три-четири годишни дечица със сродни имена.

Кукерски празник в град Карлово

Кукери - Карлово
По традиция в Карлово кукерските празници се провеждат в седмицата преди Сирни Заговезни. С традиционни костюми, маски и обредни танци кукерите танцуват и така прогонват “злите сили”, за да има богата реколта през годината. В Карловския край кукерите се наричат и “старци”. Оттук произлиза и наименованието “Старчова седмица” и “Старчовден” – дните около Сирни Заговезни – времето, през което се провеждат карнавалните игри. Кукерски състави има в много карловски села. Навсякъде облеклото, маските и игрите са различни, но посланието им е едно и също – да гонят злото и зимата и да проправят път на пролетта. Кукерът предизвиква страх и присмех. Съчетанието на мит, драматизация и художествена интерпретация се превръща за публиката в истинска магия, наречена кукерски карнавал.

Фолклорен фестивал “Столетово пее” – с. Столетово

Празник село Столетово

Идеята за организирането на фолклорния празник идва през 2008 година, когато се честват 80 години от създаването на читалището в с. Столетово. От тогава всяка година в края на юни – началото на юли в китното карловско селце се провежда фолклорния фестивал “Столетово пее”. Фолклорни състави и индивидуални изпълнители от цялата страна се събират, за да покажат богатството на българския фолклор. Два дни селцето се оглася с песни, танци и весело настроение.

Празник на картофите в град Клисура

Празник на картофа - Карлово

Всяка есен около Димитровден малкото планинско градче посреща своите гости – почитатели на най-древната земеделска култура – картофа. Всички се събират, за да обменят опита и знанията си в областта на картофопроизводството и кулинарството, да направят равносметка на постигнатото през годинатa, разбира се, да се повеселят и насладят на вкусните картофени специалитети.
Малки и големи се включват в различни конкурси – изявяват своята поетичност, сътворяват кулинарни приказки или пресъздават красотата на нашата природа с помощта на естествени материали. С гордост представят плодовете на своя труд от личните си стопанства.

Ако сме успели да Ви заинтригуваме не пропускайте да посетите Община Карлово и се потопете в магията на българския фолклор с местните традиции и обичаи. Очаквайте скоро още интересна информация за предстоящите празници!