#Традиции(и)Обичаи: Нестинарство. Св. св. Константин и Елена

На 21 май православната църква почита паметта на Св. св. Константин и Елена. Флавий Валерий Аврелий Константин бил император на Византия през IV век. Той издава Миланския едикт, с който слага край на християнските преследвания и въвежда християнската релия за основна във Византийската империя. Елена е негова майка, като благодарение на нея са построени много манастири и църкви. И двамата са канонизирани след смъртта им.

Празникът съчетава езически и християнски обичаи, като хората отбелязват й прехода от пролетта към лятото. Тържествена литургия се отслужва във всички български храмове. Хората почитат паметта на светците, като отиват на църква и се молят за здраве и добра реколта през годината. От друга страна това е празникът на нестинарите – хора танцуващи боси в огъня. Забранява се полската работа на този ден, тъй като народно поверие гласи, че Св. Св. Константин и Елена ще изпратят градушка и посевите ще бъдат унищожени.

огънВ центъра се пали голям огън и задължително се дава курбан за почит към светците. На празничната трапеза присъстват вино, погача и агнешко месо. Моментът, в който огънят притихне настъпва и кулминационният момент – появата на нестинарите.
Нестинарството е древен езически ритуал, при който нестинарите танцуват боси върху жарава от въглени. Не всеки може да се впусне в огнения танц, тези умения се предават от поколение на поколение от най-възрастния танцуващ. Легенда разказва, че младеж на име Константин влязъл бос в огъня, за да защити Бог. Тогава той го избира за негов помощник, като Константин трябвало да изпраща всеки, който е съгрешил на жаравата, за да се пречисти. Според друго предание, красиво селско момиче живеело на място, където жителите нарушавали божиите закони. За да може да изкупи техните грехове, то трябвало да танцува босо в огъня.
Смята се, че огъня има магическа сила и може да пречиства освен предмети, така и душите на преминалите боси през него. Ритуалният танц е няколко минути. Нестинарите влизат боси в жаравата, като в ръцете си държат иконата на Св. Св. Константин и Елена. В ритъма на тъпана те изиграват танц наподобяващ транс. Докато трае ритуала те получават видения за бъдещето, а други смятат, че се свързват със светците и могат да лекуват и пророкуват.
Приключвайки танца нестинарите излизат от огнената жарава без никакви рани по краката си. В някои краища на страната и до днес се спазва този ритуал, най-вече в Странджа. Записан е в списъка за нематериалното световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Името Елена има древногръцки произход и означава „светла като слънце, сияйна, избраница“, а Константин пък значи „постоянен, търпелив“, идва от гръцки.

На 21 май имен ден празнуват всички носещи имената Константин, Елена и техните производни Елка, Еленко,Лена, Ленка, Ленко, Еленица, Костадин, Костадинка, Къна, Куна, Коста, Кочо, Койчо, Деница, Динко, Стоянка, Стоян, Светла, Светлана, Стойо, Траяна.