#Традиции(И)обичаи - Никулден 🐟

Никулден е! Почитаме Свети Николай Мирликийски Чудотворец – покровител на водните дълбини, моряците, рибарите, банкерите, рода и семейството.

В нашата народопсихология празникът е свързан с най-разнообразни гадания и ритуали за здраве и плодородие! От край време се смята, че с Никулден настъпва същинската зима, ако деня е студен това вещае здрава и плодородна година, а падне ли скреж ще са пълни класовете!

Всяка година на 6-ти декември празнуваме Никулден единственият ден по време на Коледните пости, в който се яде риба и се изпълняват различни ритуали за здраве и богатство. На този ден се събира цялото семейство и трапезата не се вдига цял ден, а всеки гост е добре дошъл.

Главното място на празничната трапеза е отредено на никулденския шаран или друга риба с люспи. Традиционно рибата се приготвя в тесто и се пълни с ориз, стафиди и ядки или ориз, лук и орехи. Ястието носи името “рибник”. Редом с рибата на масата присъства и обредният хляб – “богов хляб”, “никулски кравай” и т.н. Обредният хляб се украсява с многообразие от пластични елементи – риба, кораб, кръст, птиче, самият светец и др. В празничното меню освен рибата и хлябът присъстват само постни ястия – жито, боб, чушки с ориз, варена царевица и постни сарми.

Постни сарми

Поверие ни учи, че костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, заравят се дълбоко в земята или се пускат в река, за да има благополучие в семейството. Костта от главата на шарана, която прилича на кръст, пък се запазва, защото се смята, че пази от болести и зли очи малките деца. Според друго поверие люспа от никулденския шаран поставена в портфейла носи късмет и пари през цялата година.

Желаем на всички един прекрасен празник със семейството и много здраве, щастие и успехи на всички именници!