#Традиции(и)Обичаи: Празник на лавандулата в Карлово

ЕНЬОВДЕН,
ПРАЗНИК НА ЛАВАНДУЛАТА, ЕТЕРИЧНО – МАСЛЕНИТЕ РАСТЕНИЯ И ЛЕЧЕБНИ БИЛКИ

Празникът на Лавандулата в Карлово се провежда за първи път през 2015 година и привлича все повече туристи, желаещи да се потопят в красотата и омая на ароматната билка. Българите наричат празника Еньовден още Среди лето или Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. Според народните вярвания на този ден „слънцето играе или трепти“, когато изгрява. Народните лечители твърдят, че събраните в ранно утро на Еньовден треви са най-лековити. Хората се изкачват по високите хълмове, гледат своите слънчеви сенки и по тях гадаят за здраве. Всички обичаи, които се изпълняват на Еньовден, са свързани с култа към Слънцето. Еньовден е денят, когато слънцето разкрива цялата си сила. Това е и най-дългият ден през годината.

Денят започва в ранно утро, когато девойки в народни носии посрещат своите гости с хляб и сол и подаряват стръкче лавандула. Кукерски и певчески състави, огласят полетата и омагьосват с пъстротата и ритмите си.


От Лавандуловите полета празникът се пренася в „Патевата къща“ – Къщата на цветята и билките, част от архитектурен туристически комплекс „Старинно Карлово“. Лавандуловата фея приветства гостите. Самодейци изпълняват ритуала „Еньова буля“ и възстановка на „Жътва на Лавандула“. Всички гости се приканват да преминат през Еньовския венец за здраве и берекет.

Пъстро фолклорно шествие пренася празника от „Патевата къща“ до центъра на града. Шествието прави спирка в къща „Бухалов хан“ – архитектурен туристически комплекс „Старинно Карлово“,  където се наблюдава процеса на лавандуловарене и се дегустират продукти от лавандула. В центъра на града се извива пъстра фолклорна плетеница –  песни, танци, надигравания и много настроение.

Заповядайте на Празника на Лавандулата, етерично-маслените растения и лечебните билки на Еньовден в Карлово и да се срещнете с с царица Роза и Лавандуловата фея. Това е празник, който има дълбоки корени, свързани с вярванията в чудодейната лековита и любовна сила на билките, в животворната сила на водата и обреди към култа на слънцето.

Празник на лавандулата в Карлово