#Традиции(и)Обичаи: Великден

Великден (Възкресение Христово) е един от най-големите и чакани християнски празници. Емоцията от боядисването на яйцата, мириса на изпечени козунаци озарява домовете ни всяка година. Ще Ви разкажем за магията на празника и съпътстващите обичаи.

Наричан е още Възнесение Христово или Пасха, празникът води началото си още от древността. На Великден християните отбелязват възкръсването на Исус Христос, което е на третия ден след като е разпънат на кръстта и погребан. След това той се появява пред Мария Магдалена и апостолите. Възкресение Христово се отбелязва и от Католическата и Протестантската църква. Великден е празник с подвижна дата, тъй като зависи от първия ден на Страстната седмица. Формулата за нейното изчисление е еднаква за източната и западната църква. Ако Страстната седмица е от понеделник до неделя след първото пролетно пълнолуние, а Великден е в неделния ден на Страстната седмица.
Църковното пролетно равноденствие е на 21 март. Това ограничение е въведено, за да няма два пъти Великден в период от една календарна година (което е възможно при Пасхата).
През 325 година на Никейския събор е взето решение „Великден да се празнува първата неделя след пролетното пълнолуние“.

Празникът продължава 3 дни, като самата подготовка започва още от Страстната седмица.
Великденската служба започва в събота срещу неделя, като хората отиват в църквата, за да запалят свещ. Точно в полунощ започва и тържествената литургия, на която се взема огън от свещеника и храма се обикаля три пъти. Счита се, че колкото пъти изгасне свещта, толкова гряха има човека. Тя трябва да се занесе до дома мълчешком. Всички се поздравяват с „Христос Воскресе“ и отговарят с „Воистина воскресе“.

Великденските яйца се боядисват на Велики Четвъртък или Велика Събота, като първото боядисано е червено – символ на Христовата кръв. Задължително с него се натъркват бузите, а на челата на всички членове на семейството се рисува кръст. Смята се, че така ще бъдат здрави през годината. След това се поставя до иконата и на следващата година се чупи, като по това се вещае каква ще е. Ако е здраво всички в дома ще са здрави и успешни. Друго поверие гласи, че ако в дома ни дойде гост трябва да го дарим в червено яйце, за да не напуска богатството къщата. Така нареченето “борене” с яйца е най-забавният момент за малки и големи. Този, чието яйце (“борак”) остане здраво ще бъде здрав и щастлив през годината. Великденските яйца трябва да се ядат до Спасовден или 40 дни.

Великденската трапеза е богато украсена, като на нея присъстват козунаци и писани яйца. В повечето краища на страната задължително присъства агнешко месо.

Имен ден празнуват всички носещи имената Величка, Виличка, Величко, Виличко, Велика, Велизара, Пасха, Паскуалина, Паскалина, Паскуалино, Паскал.