Старите църкви на Варна

В Морската ни столица Варна има десетки храмове. Някои от тях са от наши дни, други са построени още през Възраждането, а в близост до града има и 2 манастира. До наши дни са оцелели и 2 джамии, а няколко католически църкви допълват разнообразието в града. В следващите редове подбрахме 9 църкви, които са с поне 100-годишна история и могат да се видят и днес.

1. Катедрален храм „Св. Успение Богородично“

Това е един от символите на град Варна, разположена е в самия център на града и е неотменна част от маршрута на всеки турист. След Освобождението, Варна е имало малко българско население, но то започва бързо да нараства и така се появява нуждата от техен православен храм. Строителството започва през 1880 година и продължава шест години, но през следващите деситилетия да правени допълнителни изграждания – архиерейският трон, иконостасът, 38-метровата камбанария. За строежа на храма са използвани камъни от разрушената крепостна стена на Варна, а доста от строителните материали са от района на Варна. В архитектурно отношение е трикорабна базилика, с размери 35 х 35 метра. Преди построяването на „Александър Невски“ в София, Катедралата във Варна е била най-високата в България.

2. Православен храм „Света Параскева“

Църква "Света Параскева" ВарнаТази малка и сравнително неизвестна църква се намира точно срещу Музей за Нова история на Варна, на ул. „Осми Ноември“. Построен е в края на XVII век (1785 г.) със средствата на гръцки търговец, който дарява пари, зашото оцелява при морска буря. Църквата е частично вкопана в земята. по архитектурен план е еднокорабна едноапсидна базилика. Преди нея на същото място е имало църква от XIV век. В началото на този век, църквата е изградена наново поради лошото ѝ състояние.

3. Арменска църква „Свети Саркис“

Арменска църква "Свети Саркис" ВарнаАрменската църква във Варна се намира в централната част на града, в съседство с ОУ „Св. Климент Охридски“. На същото място е имало църква от XVII век, унищожена от пожар през 1843 г. Само след една година, църквата е построена наново. През 1910 година е построена и камбанарията, която погледната отгоре, има форма на кръст с многостенна пирамида – типичен стил за грузинските и арменските храмове. На метри от църквата се намира и красивата сграда на арменското неделно училище.

4. Православен храм „Света Петка“

Строителството на храма започва през 1901 година и е завършен 5 години по-късно. През 1928 година е построена пристройка – днешната кръщелна. Църквата е изографисана чак през 1973 година. Намира се на 200 метра от сградата на Община Варна, на ул. „Георги С. Раковски“ №36.

Църква "Света Петка" Варна

5. Църква „Свети Архангел Михаил“

Църква "Свети Архангел Михаил" ВарнаСградата, в която се намира църквата, е била на първото българско училище в гр. Варна. Построена е през 1862 година, а през 1865 година първият етаж на училището е бил преустроен като църква. През 1870 година в сградата е открито читалище „Възрождение“. На 27 юли 1878 година руската армия е посрещнат като освободителка в двора на училището, а по този повод днес там може да се види паметник на момиче, което поднася цветя на руски войник.

6. Църква „Св. Атанасий“

Построена е през 1838 година на мястото на изгорял по-древен храм. Намира се на ул.”Граф Игнатиев” №19, в съседство с Римските терми. Храм ”Свети Атанасий” е трикорабна базилика с голяма остъклена нартика и богата вътрешна украса. Забележителна е дърворезбата на иконостаса, владишкия трон и тавана. На балкона в храм “Св.Атанасий” се намира забележителният музей на възрожденската иконопис. В експозицията са подбрани и подредени 52 икони от XVIII-XIX век, които отразяват най-доброто иконописно творчество в Североизточна България през епохата на Възраждането.

Църква "Свети Атанасий" Варна

7. Църква „Св. Богородица Панагия“ (Малката Богородица)

Църква "Малката Богородица" ВарнаЦърквата е построена в началото на XVII век и е вкопан в земята, както другите български църкви от епохата на османското владичество. През 1640 година е опожарена, след което е възстановена и разширена. Особено интересен е нейният иконостас, изработен през 1896 година от тъмно дърво и богато орнаментиран. Интересен факт е, че иконите в църквата гледат на юг, а не на запад, както е прието. Църквата се намира на ул. „Хан Крум” №19.

8. Католическа църква „Непорочно зачатие на Св. Дева Мария“

Католическа църква ВарнаЦърквата е първият католически храм, построен във Варна след Освобождението (1883 – 1885 г.) и е с готическа архитектура. Намира се на ул. „Преслав“ – главната улица на Варна преди и след Освобождението, която е свързвала пристанището с тогавашния градски площад – „Мусала“. Един от най-щедрите дарители на средства за храма е бил австро-унгарският император Франц Йосиф І. Църквата е еднокорабна, с притвор, апсида и висока кула. Намира се срещу сградата на Областната администрация.

9. Църква „Св. Николай“

Храмът се намира в пешеходната част на бул. „Княз Борис“ I (№35). Завършена е през 1865 година, след 6-годишно строителство, със средствата на търговеца Параскева Николау. До 1906 година е била гръцка църква, след което в нея започват богослужения от български свещеници. Чак през 1961 година е иконописан и изографисан от екип, воден от прочутите художници Никола Кожухаров и Димитър Гюдженов. Преди 9.09.1944 година, в храма са полагали клетвите си варненските моряци.

Църква "Свети Николай" Варна

Община Варна е член на платформата iLoveBulgaria и всички тези обекти са в мобилното ни приложение. Забележителностите са на картата в приложението и ще улеснят достъпа Ви до тях, а сканирането на QR кода на табелките ни на обектите ще Ви предостави информация и снимки.


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria