Никополис ад Иструм - вълнуваща разходка из римските улици и руини!

Велико Търново старата българска столица гордо извисяваща се на историческите хълмове Царевец, Трапезица и Света гора. Една живописна картина, която се допълва от искрящите води на река Янтра, опасваща града. Велико Търново е любима и добре позната дестинация както за нашенци, така и за чужденци.

Нашето предложение за този уикенд е Никополис ад Иструм – древният римски град на 20 км от Велико Търново, за който може и да не сте чували.

Очаква Ви една вълнуваща разходка из римските улици и руини, представящи живота от преди две хиляди години!

Римският и ранновизантийски град Никополис ад Иструм е основан от римския император Марк Улпий Траян (98 – 117 г.) в чест на победата му над даките (106 г.). Градът е изграден на място, където се пресичат два от важните пътища в Долна Мизия по онова време.

Nikopolis_Ad_IstrumНикополис ад Иструм е организиран по подобие на градовете в Мала Азия – Ефес, Никея и Никомедия. Местното население почита божествата с гръко-римски и източен произход: Зевс, Хера, Атина, Херакъл, Асклепий, Дионис, Митра и др. 

Градът е планиран по т. нар. “ортогонална система”, при която улиците са прави, ориентирани по посоките на света и се пресичат под прав ъгъл.

При планирането са определени местата на комплекса на агората (градския площад), двете главни улични артерии – кардо максимус (север-юг) и декуманус максимус (изток-запад), обществените сгради, пазарът, жилищните квартали. 

Nikopolis_Ad_Istrum

В центъра на градския площад (агората), който е бил средище на икономическия, културен и религиозен живот в града, се е издигала конна статуя на императора.

Твърди се, че древният град Никополис ад Иструм е унищожен в началото на VII век с нападението на аварите. Руините му са обект на проучвания от началото на XX век. През 2007 година разкопките се подновяват, а днес той е достъпен за посещения от туристи.

Планирайте своята ваканция във Велико Търново и не пропускайте да посетите римския и ранновизантийски град Никополис ад Иструм. А за да бъде пълноценна Вашата почивка резервирайте бързо и лесно хотел с iLoveBulgaria още сега!