Исторически музей – гр. Велинград


В музея има три постоянни експозиции – мемориална изложба „Вела Пеева”, етнографска изложба „Планината – гостоприемен дом” и изложбата „Великденски писани яйца”.
В Историческия музей на Велинград се намира най-голямата в България колекция от великденски писани яйца. Тя показва характерната за Чепинския край традиция за изписване на яйцата с писалка и восък. Освен от района на Велинград могат да се видят писани яйца и от други райони на България, както и от Централна и Източна Европа.
Експозицията „Вела Пеева” разказва за живота на българската партизанка, която загива през 1944 г. като участник в Съпротивата срещу държавната власт и прогерманската й политика по време на Втората световна война.
Най-новата експозиция на музея е посветена на оперния певец Николай Гяуров (1929 г. – 2004 г.), който е роден във Велинград. След смъртта му през 2004 г. семейството му е дарило вещи, снимки и документи на световноизвестния оперен певец. Показани са оригинални костюми от постановки в операта „Ла Скала” в Милано, матрица на монета, сечена в Австрия с неговия лик, партитури, грамофонни плочи с негови изпълнения.

Хотели и къщи за гости във Велинград

Допълнителна информация

1 октомври – 31 март:
9.00 – 17.30 ч.
почивен ден – неделя.
1 април до 30 септември:
9.00 – 17.30 ч.
без почивен ден.
Възрастни – 2.00 лв.
за ученици – 1.00 лв.
Ден за безплатни посещения – четвъртък.
Цена на беседа на български език – 4.00 лв.
беседа на чужд език – 6 лв.
цените на беседите са за група, без значение от броя на хората.