България - огнена земя с богати традиции и руйно вино! 🍷

Както сега, така и в древността българските земи са се славели с първокласни лозя и древни традиции във винопроизводството. Магията на опияняващата божествена напитка е позната от дълбока древност по нашите земи. Ако желаете да се впуснете в едно изискано пътешествие се отдайте на винен туризъм из българските изби – така вълнуващи и интересни, всяка със своите традиции в производството на качествено вино!

Винен туризъм

Виното – руйно, пенливо и опияняващо, расло в озарени от слънцето лозя, отгледано с любов и грижа!

Днес сме решили да Ви представим някои от най-интересните туристически дестинации, където може да опитате божествената напитка и да се запознаете с историята на района.

Започваме с пещерата Магурата. Тя е една от най-красивите пещери в България, разказваща за различни исторически епохи, изрисувани по стените ѝ и превърнала се в притегателен център за ценителите на природните красоти и доброто вино! Тук може да се насладите на вина произведени от специфични за региона сортове лозя като гъмза и врачански мискет.

Пещера Магурата

Следващата винена дестинация е Плевен – град наситен с исторически събития, културни забележителности и уникална природа, където сетивата се насищат с емоции и всичко това съчетано с хубаво вино. Музеят на виното в град Плевен е разположен в живописния парк Кайлъка и предлага на посетителите си най-голямата в България експозиция от стари вина, която е съставена от над 7000 експоната. Дегустацията на вино е съпроводена от дискусии за историята на виното и технологията на производство. А в историческата зала може да видите най-разнообразни предмети, свързани с лозарството и винарството по българските земи още от древните траки, гърци и римляни до наши дни.

Последната винена дестинация, която ви предлагаме е Мелник. Градът е известен с уникалното си мелнишко вино с богат вкус, аромат и пикантна тръпчивост, произведено от широка мелнишка лоза – стар червен сорт грозде характерен за югозападна България. В Мелник се намира и най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров. Кордопуловата къща е построена специално за производство, съхранение и търговия с вино. В приземния етаж на къщата са изградени лабиринти и винарски изби, а всеки посетител на къщата се посреща с чаша от божествения мелнишки еликсир.