Един уикенд край Варна

Първият пътепис от новата ни рубрика е на Иван Георгиев от гр. Горна Оряховица, който разказва как е прекарал един уикенд в курорта Златни пясъци до Варна и впечатленията си от Варна и околностите.

Бях решил да посетя Варна и курортите до града извън активния летен сезон, защото не обичам много шума и исках да си почина, когато няма много други туристи. Потеглих от гр. Горна Оряховица, където живея, с влак рано сутринта в петък, 9 септември 2016г. Бях решил да разгледам Варна и да си отпочина от работата в курорта Златни пясъци, на 10км. от Варна. След близо 3ч:40мин. пътуване заради обичайното закъснение на БДЖ пристигнах във Варна. Градът ме посрещна със слънце и с красивата сграда на ЖП гарата.

Курортът Златни пясъци – най-големият на Северното Черноморие, е достъпен от гр. Варна с автобус 409, чиято спирка е до Катедралата. По пътя реших да посетя няколко от музеите във Варна, които се намират в т.н. Гръцка махала (старата част на града) – Етнографски музей, Музей на Възраждането и Музей за нова история на Варна. Всичките те се намират в малки, възрожденски къщи.

Музей за история на ВарнаВарна музеи

Реших да оставя останалите забележителности на гр. Варна за следващия ден. Качих се на автобуса и след около 40-минутно пътуване пристигнах в Златни пясъци. За престоя си бях резервирал стая в Хотел Луна. Намиращ се на първа линия, той ме привлече заради наличието на голям плувен басейн, добър СПА комплекс и страхотната гледка към морето.

Хотел Луна Златни пясъциОчакванията ми бяха оправдани и до края на деня реших да почина след дългия път, като плувах в басейна, посетих СПА комплекса и пробвах различни напитки от бара на хотела. Успях наистина добре да си отпочина, а вечерта гледах мач от българското първенство в близкото заведение.

Варна Големи римски термиНа следващия ден бях решил да разгледам някои от забележителностите на гр. Варна. Започнах от Големите римски терми. Влизайки в тях, сякаш се пренесох в Рим, който бях посетил няколко месеца преди това. Римските терми на гр. Одесос са били четвъртите по големина обществени бани в Римската империя. Съществували са сравнително кратко време, защото в IV век Империята започва да навлиза в упадък и поради скъпата поддръжка, те са били изоставени. Били са построени т.н. Малки римски терми, само на няколкостотин метра от тях.

Следващото място, което исках да посетя, е разположеният близо до Варна Аладжа манастир. Намира се в Природен парк “Златни пясъци”, на 5км от квартал Виница. Понеже няма удобен транспорт до манастира, вървях пеша от кв. Виница до него през един от туристическите маршрути:

Аладжа манастир туристически маршрутСлед около 1 час преход през гората стигнах до манастира. Той е един от най-известните скални манастири в България. Създаден е около XII век, но след падането на България под турско робство е бил изоставен. През XIX век е проучен от братята Шкорпил. Названието “аладжа” е от персийски или арабски произход и означава “пъстър, шарен”.

Аладжа манастирНеобичайните архитектурни форми и многобройните предания за скрити съкровища и призраци на монаси, бродещи сред развалините, създават тук атмосфера на тайнственост и мистика, която от десетилетия привлича многобройни посетители.

Аладжа манастир

Вече беше станало късен следобед и затова се върнах в хотел Луна, намиращ се на около 3км. от манастира. След кратък престой там отидох в близкия курорт “Св.Св. Константин и Елена”, където се намира и едноименният манастир. Построен е през XVIII век. покрай лечебен извор, които и до днес е в двора на манастира. По време на Руско-турската война от 1828-1829г. е разрушен. По-късно е възстановен и в момента се състои от наполовина вкопана в земята църква, камбанария и малък двор, заобиколени от каменна и дървена ограда.

Манастир Св. св. Константин и ЕленаВ неделя – последния ми ден от почивката, напуснах Хотел Луна преди обяд с известна тъга, защото това беше мястото, в което успях да се наспя за първи път от доста време. Влакът ми беше в 17:40ч, затова реших да прекарам оставащите часове в посещение на Южния плаж на град Варна. След това за последно минах по пешеходната зона на Варна и се насладих отблизо на паметника на цар Калоян, открит през 2008 г. Калоян е владетелят, който през 1201г. превзема Варна и я включва в Българската държава.

Паметник на цар Калоян във ВарнаЗа съжаление времето взе да ме притиска и трябваше да се качвам на влака обратно за Горна Оряховица. Прекарах страхотен уикенд във Варна и околностите!


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria