Къща музей „Йордан Йовков“ – с. Жеравна


Жеравна е селище с богата история и много запазени паметници на жилищната архитектура. Тя е обявена за архитектурен резерват, в който 172 къщи са паметници на културата.
Родната къща на големия български писател Йордан Йовков се намира в западната част на селото, на възвишението „ Голямо бърдо”. Тя е построена през ранното Възраждане в края на XVIII и началото на XIX в. Обявена е за архитектурно – строителен паметник в бр.53 на Държавен вестник от 1978 г. с категория „национално значение”. Къщата става музей през 1958г. Обкована двукрила врата въвежда в малък, но богато уреден двор и малка приземна къща. В средата на двора е поставена бронзова скулптура на Йордан Йовков. Впечатлява голямата стряха, с плочника и лозницата пред къщата.Малък сайвант въвежда във всекидневната и гостната стая. Във всекидневната е представен типичният облик на стаята с менсофата,посудата, долапите, огнището, където е живяло семейството. В гостната стая са изложени фотодокументи, ръкописи и оригинални първииздания от богатото творчество на Йовков, преведени на чужди езици. Акцент в експозицията е писалката, с която Йовков е написал „ Старопланински легенди” – сборник от разкази, вдъхновени и изцяло посветени на родното му място. Изложена е и карта на Жеравна, на която са посочени места, които съществуват и до днес и са свързани с легендите. Йордан Йовков живее в Жеравна до 17-годишната си възраст. Завършва в Жеравна основното си образование, след което семейството му се изселва в Добруджа.
В своето творчество Йовков създава жив поетичен свят на благородни и човечни хора със силни страсти. Неговите творби са едни от най-хуманните в българската литература. За него европейските критици пишат като за европейски писател, между най-добрите майстори на разказа в световната литература.

Хотели и къщи за гости в Жеравна

Допълнителна информация

Mай-Септември:
Понеделник-Неделя: 09:00-12:30; 13:30-18:00ч
Октомври-Април:
Понеделник-Неделя: 08:00-12.00; 13:00-17:00ч. .
Възрастни – 3,00 лв
Ученици, студенти, пенсионери – 1,50 лв
Беседа на български език – 5,00 лв
Беседа на чужд език – 5 лв