Зимен туризъм в България

България е сред най-популярните дестинации за зимен туризъм. Голяма част от територията на страната е покрита с красиви планини. Средиземноморският климат и северните руски степи са причината за по-големите количества сняг, които се задържат до пролетта.

Ски зоните в България предлагат много добри условия за практикуване на разнообразни зимни спортове, благодарение не само на благоприятния климат, но и на модерното оборудване за поддържане на пистите и обслужване на всички избрали да се забавляват в някои от ски курортите у нас. Някои от родните зимни курорти като Пампорово, Боровец, Добринище и Банско, представляват интерес както за българските, така и за чуждестранните туристи. Общата дължина на пистите в България е над 210 км. Най-високите писти започват от 2600 м надморска височина, като максималната денивелация достига 1630 м.

Зимният сезон е в разгара си и разходката в планината или карането на ски винаги в добра идея. Сега ще ви разкажем за нашите любими ски дестинации.

Пампорово е разположен във вътрешността на Родопите, в подножието на връх Снежанка, на разстояние около 260 км от София и 85 км от Пловдив. Той е най-големият родопски курорт. Надморската му височина е 1650 м, а повечето писти започват от най-високата точка на планината. Основният поток от туристи е през зимните месеци, тъй като е пригоден предимно за ски спортове. В момента разполага с 11 работещи лифта и 12 отворени писти, чиято обща дължина е 37 км. Те са пригодени както за начинаещи, така и за професионалисти. За любители на сноуборда има условия за спускане по необработен терен, както и халф пайп (платформа, която се използва за състезания със скейтборд, сноуборд, ски и ролери).
Освен спортни занимания, гостите на курорта имат богат избор от забавления, което да направи почивката им пълноценна. В Пампорово има много ресторанти и механи, които предлагат традиционни родопски ястия и международна кухня. До курорта се намират Чепеларе, Смолян, както и някои от най-красивите родопски села – Широка лъка, Момчиловци и Солища.

Боровец е разположен в северните склонове на Рила планина, на 1350 м надморска височина. Намира се на 68 км от София, 83 км от Благоевград и 125 км от Пловдив. Той е най-старият български курорт известен до средата на XX век като Чамкория. Климатът е умерен, с мека зима и силни снеговалежи. Курортът предлага отлични условия за планински туризъм: ски спускания, сноуборд и алпийски ски. Сезонът обикновено продължава от средата на декември до април. Боровец разполага с три ски зони – Ситняково, Ястребец и Маркуджик. В разгара на сезона снежната покривка в ски център Маркуджик може да достигне 2 метра. Това дава добри възможности на любителите за зимните спортове да карат алпийски ски и сноуборд. Курортът Боровец предлага забавления и за най-малките – детски снежен парк, както и професионално ски обучение. Курортът предлага много възможности за почивка извън ски пистите. В ресторантите ще намерите разнообразие, както от българска така и световна кухня. В региона има много природни забележителности, на които може да се насладите.

Добринище е зимен курорт в Югозападна България, намиращ се в планински район заобиколен от Рила, Пирин и Родопи. Разположен е на 6 км от Банско и на 156 км от София. Ски комплексът разполага с хотел и две хижи. Единствената писта е дълга 5 км с денивелация 826 км. Комплексът предлага на гостите двуседалков лифт и три влека. Добринище е изходен пункт за много маршрути на Пирин. В района има възможности да разнообразите своята почивка. За любителите на планинските преходи има туристически пътеки водещи до Тевното езеро, Поповото езеро и връх Безбог.

Банско е разположен в подножието на Северен Пирин на 927 m надморска височина. Намира се на 160 км от София и на 57 км от Благоевград. Курортът е един от най-популярните в България, освен че предлага модерни условия за спорт, градът е успял да запази историческото си наследство. Разполага с 14 лифта и 10 влека. Всяка година много българи и чужденци са привлечени именно от красотата и старинната архитектура на града. Снежната покривка се задържа от декември до април, като благодарение на съоръженията за изкуствен сняг има възможност за ски спускания и през май. Курортът предлага изключителни условия, както за начинаещи и напреднали, така и за опитни скиори и сноубордисти. Общата дължина на ски пистите е 75 км. Често градът е домакин на много състезания, в т.ч. и международни. Местните ресторанти и механи предлагат страхотни традиционни ястия и европейска кухня. В Банско и околността има много забележителности, които може да посетите и да се запознаете отблизо с автентичния чар на града.

Ако Вашият любим ски курорт, където обичате да прекарвате зимната си почивка, не е сред изброените ще се радваме да го споделите с нас?