#Традиции(и)Обичаи: Благовещение (Благовец)

Продължаваме нашата поредица #Традиции(и)Обичаи и днес ще Ви разкажем за един от красивите празници през месец март.

На 25 март православната църква отбелязва един от най-големите пролетни празници – Благовещение или Благовец. Това е денят, в който Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария, че ще роди непорочно заченат син. Празникът е от постоянните в църковния календар и е част от Великденския празничен цикъл.

Това е последният от мартенските празници и се счита за “половин Великден”. Според народните предания той се свързва с идването на прелетните птици и пролетното събуждане на природата. По стара традиция трябва да излезем от вкъщи сити и с пари в джоба, защото ако ни закука кукувицата през цялата година да сме сити и богати. Смята се, че на Благовещение кукувицата се появява за първи път и това е знак за настъпващата пролет. В някои райони на страната денят се нарича още Кукувден. В Родопския край, при първата кукувица, жените завързват забрадките си и след три дни когато ги погледнат, ако има нещо зелено ще са здрави. Друго поверие гласи, че когато се чуе гласа на кукувицата трябва да се пипне комат хляб и пара, за да е успешна годината и благодатна. Необвързаните девойки трябва да се опит да откъснат клонката, на която е кацнала кукувицата и да я скрият в пазвата си, за да се задомят скоро. Смята се, че през целия ден отровата губи своята сила и болката изчезва, затова често на Благовещение се дупчат ушите на момиченцата.

Има строга забрана гласяща да не се извършва никаква работа, защото “дори птичка гнездо не вие”. Ако някой види щъркел, който не лети, няма да го сполетят добри неща. За предпазване жените не бива да шият ­ “да не ги дупчат змиите”, не месят хляб, “че ще се свие змия на него”. На този ден се засаждат плодните дръвчета и сеят зеленчуци, а пчеларите отварят кошерите, за да могат пчелите да съберат вкусен мед.

Друг обичай свързан с празника е почистването на дворовете и паленето на огньове със събраните отпадъци. Девойките пеят песни и тръгват по къщите, за да известят, че кукувиците са пристигнали и донесли пролетта. Интересен елемент в Благовешките песни е шеговотият любовен елемент – момите се смеят на ергените, като им обещават вечеря с недоизпечена храна, а за тях печена кокошка и прясно грозде. Това е начин да се изразят любовните задявки и надеждата за плодородие през година.

Въпреки че Благовещение съвпада с Великия пост се разрешава консумацията на риба, зехтин и вино. Задължително на обредната трапеза присъстват обредна ”шарена” пита, от която стопанката слага първото парче на прага и го нарича за домашния дух. Други ястия са лучник, салата от зелени зеленчуци, ястия от коприва. На Благовец всеки трябва да хапне коприва, лапад, киселец “за нова кръв”. ”Много често може да чуете и израза “Дойде ли Благовец, хващаме се за зелено”.

На Благовещение имен ден празнуват всички носещи имената Благовест, Благовеста, Благой, Благо, Блага, Евелина, Евангелина и техните производни.

На всички празнуващи желаем здраве и щастливи моменти!