Факти за България

Факти за България

Българите са древен народ, като първите писмени сведения за тях са още от IV век. Сегашната българска държава е основана през 681г. със столица Плиска, след успешна война срещу Византия (Източната римска империя). През 9 век, българите приемат християнството като официална религия и столицата се измества във Велики Преслав. Учениците на Кирил и Методий създават в България кирилицата – азбука, на която в момента пишат близо 300 млн. души по целия свят. До началото на 11 век, България заема значителна територия в Югоизточна Европа, когато попада под византийска власт до края на 12 век. След възстановяването на българската държава, столица става Велико Търново. До средата на 13 век, България е най-силната държава в европейския югоизток. В края на 14 век, България е завладяна от османските турци и почти 5 века е под тяхна власт. През 1878г., след поредната война между Русия и Османската империя, българската държава е възстановена, но мнозина българи остават извън територията на България. През 1885г. е извършено Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Следва поредица от 3 войни (Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война), като целта е да се присъединят всички земи, населени с българи. През 2004г., България става член на НАТО, а през 2007г. и на Европейския съюз.

Географско положение:

Югоизточна Европа: между 41° 14° и 44° 13° северна ширина и между 22° 21° и 28° 36° източна дължина.

Площ: 110 993 км2

Столица: София

Часова зона: GMT +3:00

Климат: Преходен климат между средиземноморски и умереноконтинентален.

Средна годишна температура:

Северна България ~ 8°C

Южна България ~ 11°C

Дневните температури варират между ~ 0-5°C през зимните и ~ 25-30°C през летните месеци.

Релеф:

Около 30% от територията на страната са равнини, а платата и хълмовете заемат около 41%. Югозападната част на страната има по-силно изразен планински характер, като ярко се открояват Рила и Пирин, а по на изток са по-ниските, но по-обширни Родопи. В Рила се намира най-високият връх на Балканския полуостров – Мусала, с височина 2925 м. Старопланинската верига пресича наполовина страната, от запад на изток, северно от Розовата долина.

Води:

В България има общо 325 реки, коя от коя по-красиви и живописни! Сред най-дългите, пълноводни и красиви реки в България са Искър, Марица, Велека, Тунджа, Янтра, Струма, Осъм, Дунав.

Официално название:

Република България

Официален език:

Български

Държавна форма на управление:

Парламентарна република

Държавен глава:

Президент

Законодателна власт:

Народно събрание, включващо е състава си 240 депутати, избрани за 4 годишен мандат

Административно делене:

28 области

Брутен национален продукт:

52 млрд. щатски долара

Брутен национален продукт на глава от населението:

7900 щатски долара

Външна търговия:

Внос 30 млрд. щатски долара

Износ 26 млрд. щатски долара

Брой на жителите на страната:

7 130 000 души.

Гъстота на населението:

65 жители / км2

Разпределение на населението:

73 % (5 210 000 души)  в градовете

27 % (1 920 000 души) в селата

Годишен прираст на населението:

−0,6%

Средна продължителност на живота:

При жените 78 години

При мъжете 71 години

Полова структура:

51,4% жени

48,6% мъже

Възрастова структура:

от 0 до 14 години – 14%

от 15 до 64 години – 66%

над 65 години – 20%

Религия: Основната религия е православното християнство, а най-голямата малцинствена религия е ислямът. Следват протестантство, римокатолицизъм и други.

Телефонен код на България: 00359 / +359

Спешен телефон: 112

Бърза помощ 150

Полиция 166

Пожарна охрана 160

КАТ автопроизшествия 165

Пътна помощ 146

Официална парична единица:

Български лев

1,95583 лева = 1 евро

Актуалните курсове може да видите:

http://bnb.bg/Statistics/StExternalSector/StExchangeRates/StERForeignCurrencies/index.htm?toLang=_BG

България прилага Общата визова политика на Европейския съюз. За повече информация относно визовия режим според самата държава, моля влезте тук: Министерство на външните работи

Волтаж: 220-240V

Вид на контактите: Europlug, Schuko

България има 4 летища в най-големите си градове – София, Пловдив, Варна и Бургас. В страната има и железопътна структура с добър обхват, но обичайно този вид транспорт е най-бавен.

За шофьори максималната разрешена скорост на територията на страната в населени места е 50 км/час, в извънградските райони тя е 90 км/час, а по магистралите е 140 км/час. Повечето от извънградските първокласни и второкласни пътища в страната са рехабилитирани по европейски програми и са в добро състояние, но все пак не навсякъде са ремонтирани и затова водачите на МПС трябва да бъдат внимателни.

ВАЖНО!

Шофьорът и всички пътници трябва да носят колани на предните седалки.

Деца под 12 години е разрешено да седят само на задните седалки.

Употребата на наркотични вещества, алкохол (над 0,05%) и шофирането са строго наказуеми.

Необходимите документи при проверка са паспорт, национална шофьорска книжка и международна такава заедно със застраховка.

Лица над 18 години могат да шофират, а повечето компании, даващи автомобили под наем, изискват минимум 21 години с 1 година опит.

Задължително е шофирането с включени фарове през цялата година.

Използването на мобилен телефон по време на шофиране е забранено и наказуемо.

За придвижване по извънградски пътища е нужно закупуването на винетен стикер.

Национални празници

1 януари 2017 – Нова година

3 март – Ден на Освобождението на България от османско владичество

Април/ Май – Великден – християнската религия отбелязва Възкресение Христово

1 май – Ден на труда и на международната работническа солидарност

6 май – Ден на българската армия (Гергьовден)

24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост

6 септември – Съединението на България

22 септември – Ден на независимостта на България

1 ноември – Ден на народните будители

24 декември – Бъдни вечер

25 и 26 декември – Коледа (Рождество христово)

 

Традиции

България има много интересни обичаи и традиции. Някои от тях са свързани с мартениците, нестинарството и кукерството.

С Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването на хора и млади животни с Мартеница (усукани бяла и червена нишка) на 1 март – деня на пристигането на Баба Марта.

Нестинарството е древен езически ритуал, при който извършващите го танцуват боси върху жарава въглени. Според традицията нестинарите играят вечерта в деня на Св. св. Константин и Елена (нощта на 3 срещу 4 юни по стар стил).

Именните дни са много уважавани в България. Много хора са кръстени на светци и обикновено в деня на именния ден има семейно събиране и празненство.

Кукерите са българските карнавални фигури – мъже, предрешени като зверове или типични персонажи, винаги са с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън. На първи януари – Нова година – по традиция се организира кукерски събор. Млади и стари се обличат в народни носии, маскират се и започват да гонят злите духове. Кукерските игри и обичаи се изпълняват само от мъже, главно ергени.

Не може да посетите България и да не опитате традиционна българска баница, тиквеник, шопска салата, таратор, боб чорба/ боб чорба по манастирски, шкембе чорба, сарми, пълнени чушки, качамак, капама, пататник, кисело мляко, погача, мекици, кюфтета, ракия.

Най-големите черноморски курорти в България са Слънчев Бряг, Златни пясъци и Албена. Слънчев бряг е български курорт, който се намира между северната и южната част на българската черноморска ривиера, на територията на Община Несебър. Златни пясъци се намира на 17 км. от центъра на Варна. Златни пясъци е и най-известният курорт по северното черноморско крайбрежие. Албена е разположен в Североизточна България, на 8 километра от град Балчик, на 30 километра от градовете Добрич и Варна.

Най-големите зимни ски курорти са Банско, Пампорово и Боровец. Банско е град в Югозападна България в подножието на Северен Пирин, на 927 m надморска височина. Пампорово е планински курорт във вътрешността на Родопите, на 1650 м надморска височина, в подножието на връх Снежанка. Боровец е първият курорт в България и се намира в община Самоков.