Винено-кулинарна дестинация "Западна Тракия"

Опитай:

Зеленчуци от Долината на Марица
Станимашки сърмички – Това е едно от най-характерните ястия в Асеновград. То се среща само тук. Месото може да е телешко, свинско или смес, смляно на кайма. Необходими са и зелеви листа, които се нарязват на малки парчета, с размери около 5 см. След като се завият сърмите се слагат на дъното на тенджера, а водата която се добавя трябва задължително да е завряла. Оставят се на слаб огън, докато водата изври.
Станимашко хардало
Тракийска оризова баница – към продуктите за традиционна баница се добавя и сварен ориз.
Трахана – е ястие с персийски произход, подобно на попара. Траханата се замесва с квас, а не с мая. Ферментацията, която се поддържа 4 – 5 дни преди да се изсуши, ѝ придава специфичния аромат и леко кисел вкус и я прави подходяща храна за хора със стомашно-чревни заболявания. По начина на приготвяне може да се оприличи с италианската „паста“, доколкото изходната суровина на заливката се приготвя като тесто от брашно и зеленчуци, което след неколкократно омесване и втасване се изсушава и стрива.
Качамак – приготвя се от царевичен грис или едро смляно царевично брашно. Сместа се вари във вода с щипка сол на тих огън при непрекъснато бъркане с т.нар. бъркалка „качамилка“, до получаване на каша с желаната гъстота. Процесът на варене трае около 40 минути.
Никулденски рибник – рибникът е шаран в тесто, се счита за традиционното ястие на този празник. Обикновено се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди.
Домашна лютеница

Дегустирай:


Мавруд от Асеновград – Плодородната Тракийска низина има хилядолетни традиции в производството на вино. В района около Пазарджик и Пловдив има цял клъстър от винарни, концентрирани около селата Брестовица, Перущица, Кричим. Има и много дестинации за винен туризъм с възможности за отсядане и по-дълъг престой. Регионът около град Пловдив е известен най-вече със сорта Мавруд, който има най-дълбоки традиции в Асеновград.

Посети туристически забележителности:

Старият Пловдив – Архитектурният резерват Старинен Пловдив е отлично запазен комплекс, в който на неголяма площ можем да се разходим из различните епохи, да видим антични сгради, адаптирани към съвременния живот, и да усетим атмосферата на града по времето на Възраждането. Старият град, както е известен комплексът, е разположен на естествено възвишение – трихълмието (близко разположените хълмове Джамбаз, Небет и Таксим). През вековете тук са живели много народи. Всеки е оставил както останки от своята култура, така и своето име на града.  Старият град е не просто хълм с руини и къщи. Той е част от съвременния Пловдив, адаптиран и погълнат от нуждите и идеите на новите поколения.
Античният театър –  разположен е в естествена седловина между Таксим и Джамбаз тепе. Построен в началото на II в.н.е., по времето на император Траян (98 – 117). Той е един от най-добре запазените антични театри в света. След старателна реставрация Античният театър отново е отворен за представления и е адаптиран към съвременния културен живот на Пловдив и побира около пет хиляди зрители. Той е най-емблематичният паметник на непрекъснатата културно-историческа приемственост, осъществявана в града през вековете.
Римският форум
Джумая джамия се намира в центъра на Пловдив и е издигната на мястото на катедралната пловдивска църква „Света Петка Търновска скоро след завладяването на града от османската армия (1363 г. – 1364 г.). По времето на султан Мурад ІІ (1421 – 1451) старата сграда била съборена и на нейно място издигната днешната джамия, наречена Улу Джумая джамия – главна петъчна джамия. Джумаята е една от най-старите османски култови постройки на Балканите. Тя е и сред най-големите – внушителна правоъгълна сграда, чийто салон има размери 33 на 27 метра. Градежът й показва влиянието на византийската и старобългарската архитектурна техника – два пласта тухли са иззидани след всеки пласт дялан камък.
Капана – квартал на творческите индустрии – кварталът е създаден като средище на занаятчии още преди 5 века. Името му е вдъхновено от завъртяната плетеница от малки улички. Днес в „Капана“ няма традиционни занаятчии, а съвременни творчески предприемачи. В квартала има множество галерии, работилници, ателиета, студия, уютни заведения и магазинчета, всякакви други арт пространствa.
Пещера Снежанка е една от най-красивите пещери в България. Наричана е още „Перлата на Родопите”. В своите 145 метра дължина тя е събрала всички форми на пещерни образувания. Намира се на 5 км oт град Пещера в посока към гр. Батак. Пещерата е образувана от Новомахленската река. Намерените в нея артефакти сочат, че около 600 г.пр.н.е. е била обитавана от древните траки. По-късно е забравена, за да бъде открита отново през 1961 година от туристи. Пещерата е сравнително малка, но изключително богата на естествените пещерни украси – сталактити, сталагмити, синтрови езера и драперии.
Фотински водопади – водопадът е до село Фотиново, което се намира в близост до гр. Пещера и гр. Батак. Малка, но пълноводна река преминава през скали, като оформя 3 пада, най-големият от които е около 16м. Самият водопад е трудно достъпен, но много красив. До него се стига за около 1 час преход от село Фотиново
Червената църква – Перущица е  функционирала от IV до ХIV век късноантична и ранносредновековна базилика при гр. Перущица. Представлява в най-високата си част централна четириконхална зала, която във всяка от четирите посоки е има полуцилиндрични ниши, покрити с купол. От северната и от южната страна на сградата е имало издадени навън отделения. В северното отделение е имало басейн, облицован с розов мрамор, който е служел първоначално като терми, а по-късно в него са се извършвали кръщенията на новите християни. Църквата е била изключително богато украсена, подът бил покрит с мозайка, а стените, облицовани донякъде с мраморни плочи, били покрити със стенописи.
Можете да разгледате винено-кулинарна дестинация „Западна Тракия“ в мобилното приложение iLoveBulgaria. Свалете го оттук.
Винено-кулинарна дестинация "Западна Тракия"


Изтеглете мобилното приложение iLoveBulgaria