Какво да посетите и къде да отседнете в Панагюрище - градът с бунтовно минало

Панагюрище – градът, пазещ спомена от Априлското въстание и героите му, се намира прегръдките на планината Средна гора, на окло 550 метра надморска височина. Удобното му местоположение – на около 80 километра от София и на около 70 километра от Пловдив, привлича в града туристи, които могат да се докоснат до епохата на Българското Възраждане. Градът се развива силно през XIX век като занаятчийски и търговкси център и неслучайно тук е била столицата на IV революционен окръг по време на Априлското въстание.

Панагюрище
Забележителности в Панагюрище

Градът е почти разрушен след потушаването на въстанието, което е и причината до днес да са оцелели едва десетина възрожденски къщи. Част от тях можете да видите в двора на Исторически музей – Панагюрище – Хаджидимитровата къща, Джуновата къща, Дудековата къща, Духовниковата къща. В специална сграда се съхранява копие от уникалното Панагюрско златно съкровище. В близост до музея се намират Лековата къща, Тутевата къща и Дриновата къща. Можете да разгледате и родната къща на Райна Княгиня – знаменоската на Априлското въстание. Къщата е част от 100-те национални туристически обекта. На хълма „Маньово бърдо” се намира Националният монументален комплекс „Априлци” – изграден в чест на 100 годишнината от Априлското въстание. Мащабната композиция отразява героизма на дните на 1876г. В подножието на мемориалния комплекс се намират църквите „Св. Теодор Тирон“ от XVI век и възрожденската църква „Св. Въведение Богородично“ от 1823г. Друга панагюрска църква се намира в близост до историческия музей, точно срещу паметника на Райна Княгиня, и носи името „Св. Георги“.  В Панагюрище има и природонаучен музей.

Къде да отседнете в Панагюрище

За престоя Ви в Панагюрище Ви препоръчваме хотелите „Асарел“ и „Каменград“.

„Асарел“ посреща своите гости в близост до красивия градски парк, разполагащ с приятни алеи за разходка и живописна зеленина и ше Ви осигури максимален комфорт за семейна почивка, спортен лагер или делово пътуване. Стаите и апартаментите на хотела са с удобни размери за максимален комфорт по време на престоя. Общо 80 помещения (162 редовни легла) посрещат инидивуални гости, корпоративни клиенти и големи групи. Ресторантът и барът на Парк Хотел Асарел предлагат приятна атмосфера с панорама към природните околности и дискретна атмосфера – далеч от шума и суетата на външния свят.

„Каменград“ се намира в идеалния център на град Панагюрище и е изцяло ориентиран към предлагането на качествени СПА & Уелнес услуги, успоредно с организирането на фирмени и семейни събития в развит конферентен център. Архитектурата на „Каменград” е внушена от уникалността и славата на региона. „Каменград” ХОТЕЛ & СПА предлага различни варианти за настаняване с цел посрещане на всички потребности на своите гости. Хотелът разполага с 43 стаи и апартаменти, между които 15 стандартни единични стаи, 11 стандартни двойни стаи, 14 луксозни двойни стаи и 3 луксозни апартамента. Всяка категория стая е обзаведена в съвременен стил и е изцяло съобразена с потребностите за комфорт и спокойствие на госта, които един четиризвезден СПА комплекс би могъл да предложи.