Шипченски манастир „Рождество Христово“Шипченският манастир „Рождество Христово” се намира в покрайнините на град Шипка.
Идеята за основаването му е на руския дипломат граф Игнатиев и майката на генерал Скобелев – Олга Скобелева. Средствата за строежа са дарени от руския народ, а жителите на град Шипка даряват парцела. Строежът му започва през 1885 г. и завършва през 1902 г. През 1902 г. е изографисан и главният храм на манастира. Манастирът е руски до 1934 г., когато съветското правителство го предоставя на България. Днес Шипченският манастир е част от парк-музей „Шипка – Бузлуджа”.
Храмът е определен за архитектурно-строителен паметник на културата в брой 33 на Държавен вестник от 1970 г.
Черквата е кръстокуполна, с квадратен наос и три апсиди. По стените на храма и в галериите отвън са поставени 34 мраморни плочи с имената на загиналите офицери и опълченци през Руско-турската война от 1877-78 г., най-ожесточените битки в която се водят в Шипченския проход, недалеч от град Шипка. До западната част на църквата има 53-метрова кула-камбанария. Общият брой на камбаните в нея е 17, като най-голямата камбана от тях тежи 1643 кг.
Шипченският манастир е действащ мъжки манастир. Храмовият му празник е на 25 декември. Манастирът не предлага настаняване. В църквата могат да се закупят информационни брошури, сувенири.

Хотели и къщи за гости в Шипка

Допълнителна информация

Май – октомври:
08.30 – 19.30 ч.
Ноември – април:
08.30 – 17.00 ч.
За посещението на манастира не се заплащат входни такси. По желание на посетителите монасите в манастира могат да разкажат историята му (само на български език).
Беседата не се заплаща.